Jdi na obsah Jdi na menu
 


2014-15: Václav Franta: "Kouzlo týmu? Parta a sehranost!"

1. 7. 2015

Václav Franta
Vašku, skončila pro tebe jedna velká éra. Když se ohlédneš za celou svoji dosavadní mládežnickou kariérou. Co považuješ za největší vrchol a proč?

Za svůj největší vrchol považuji první rok v dorostu a postup do kraje. Byla to neuvěřitelná sezona.

Následující sezonu v KP jste však šli od porážky k porážce a na konci sezony jste ztráceli na nesestup hrozivých 13 bodů. Čím si vysvětluješ takový výsledkový pokles, byť ve vyšší soutěži?

LoKo - BílinaZmíněná sezona nám vůbec, ale vůbec nevyšla. Nevím, čím to bylo. Tým jsme měli dobrý. Možná zbytečný respekt k soupeřům, nevím. Body bych v tomto případě neřešil, mohli jsme jich získat daleko více. Po celou sezonu jsme však dostávali zbytečné branky na konci zápasů a soupeřům jsme body darovali.

Letos jste se však herně velmi zvedli. Ty jsi jako služebně nejstarší a klíčový hráč odehrál většinu zápasů v této sezoně. Jak hodnotíš své výkony?

Své výkony nerad hodnotím, to přináleží jiným. Výkony týmu byly velmi dobré, i když pár zápasu jsme vyhořeli. To se ale stává i nejlepším týmům.

Dobrá. Nemrzí tě, že jsi v posledních letech nebyl kapitánem týmu? Přeci jen, v žákovských letech jsi pásku pravidelně nosíval a i v dorostu jsi ji na ruce v některých zápasech měl…

Zrovna tuhle věc vůbec neřeším. Mě osobně je jedno jestli pásku mám nebo ne. Ale v posledníchDorost doma rozstřílel Vejprty sezonách bych nebyl správný kapitánem, nešel bych vzorem pro mladší, a proto si myslím, že bylo správné, že jsem nebyl kapitánem já. Páska byla ve správných rukou.

Koho bys jmenoval jako nejlepšího parťáka na stoperu, když se ohlédneš za celou dosavadní „kariérou“ ?

Jednoduchá odpověď, nejlépe se mi hrálo s Mébym. Vzájemně jsme se doplňovali, jakoby jsme věděli, kdy ten druhý udělá chybu a stihl ji za něj napravit.

Jak bys postavil svou jedenáctku z hráčů, se kterými si měl tu čest nastoupit? U každého zkus vyzdvihnout největší přednost.

Vašek na LFS 2014Do brány Honza Radimský - některé jeho zákroky byli neuvěřitelné a dodnes je nechápu. Na pravého beka Káju Pálka - dlouhé nohy, které mají všechno. Na stopera Patrika Jirečka a jeho důraz. Vedle něj Tomáše Mobiuse a jeho včasné skluzy (někdy až moc J). Levý bek Míra Král - Míra je prostě Míra. Zálohu bych poskládal z Ondry Plose, Pepy Soukupa, Jirky Chmelana a Dominika Rohly. Každý vyniká něčím jiným a tím by se navzájem doplňovali. Do útoku Ládu Vondráčka, který dá góla snad i zpoza brány. Jako parťáka k němu do útoku Davida Vydržela, který proběhne celou obranou.

Pojďme ještě na skok k tobě. Jaká je tvá nejhezčí a nejdůležitější branka, kterou jsi doposud vstřelil?

Jelikož moc branek nedávám, tak je pro mě každá branka důležitá. A nejhezčí: branka posledního finále Loko Cupu. (Jen škoda, že není natočena J).

Když už jsme u toho...byl jsi součástí týmu, který třikrát po sobě ovládVašek Frantal LoKo CUP, každoročně jste ovládli ZLHK...v čem spatřuješ to kouzlo, že se Vám v hale tolik dařilo?

Jednoduchá odpověď - parta a sehranost. Pár lidí se sice vystřídalo, ale právě proto jsme každý rok byli v něčem jiní a nejspíš lepší.

Jako člen ročníku ´96 jsi hrál posledních 6 let pod Lukášem Votrubou. Jak se ti s ním spolupracovalo? Přeci jen s Vámi začal jako hodně mladý, byl vlastně teď ve tvém věku. A byl nějaký rozdíl mezi spoluprací před 5 lety a v současnosti?

Pod Lukym se mi hrálo velmi dobře. Rád bych si pod ním ještě někdy zahrál. Rozdíl by se určitě našel, ale já žádný znatelný rozdíl nevidím. Možná protože jsem za posledních 6 let pod jiným trenérem nehrál.

On se prakticky ihned po konci v dorostu zapojil do trénování, neláká tě podobná cesta? A jak vůbec vidíš příští sezonu pod "novým" trenérem, vítěz LoKo CUPu 2013 - AFK LoKo Chomutovbratrem Radkem? Lehký úkol ho jistě nečeká, laťka je v současnosti poměrně vysoko.

Dřív mě to lákalo, ale jelikož mě v příštím roce čeká maturita, chci se soustředit jenom na ní. Radek bude mít velmi těžký úkol. Ale věřím, že přes léto zvládne dát tým dohromady a co nejdříve se vrátí zpět do kraje.

Jaké jsou tvé nejbližší fotbalové kroky? Chystáš se posunout výše do mužské kategorie, nebo máš jiné myšlenky (jaké)?

Téhle otázky jsem se obával. Ještě před pár dny jsem byl rozhodnut, že zůstanu na LoKo, ale dostal jsem zajímavou nabídku a vše se rozhodne během několika příštích dnů…

GAMA CUP 2014 - čtvrtfinalisté - dorostenci AFK LoKoMůžeš alespoň lehce naznačit, o koho jde? Slyšel jsem, že v Baníku Ostrava teď hledají někoho za Frydrycha :) značka "kohokoliv odkudkoliv". A pak nám také sděl, co tě do nového týmu láká.

Ještě není nic jistého, rád bych si to nechal pro sebe. Kde že? Baník Ostrava? To mi zní jako klub, který nemá kde trénovat, nebo se pletu? J Láká mě tam kamarád, vše si ještě nechávám projít hlavou.

A poslední otázka, máš nějaký fotbalový vzor? Popřípadě jaký a proč.

John Terry, jeho přehled ve hře je neskutečný, je to legenda.

rozhovor pořídil 30.6.2015 Ondřej Plos