Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011-12: Trenér dorostu Votruba: Říkali jsme si, že se bude rozhodovat až v Košťanech

24. 6. 2012

 

   Lukáš:

 Ahoj Luky.
Tak nám skončila jarní část a i celá sezona. Jaké máš pocity? Byl jsi po podzimní "jízdě" o postupu vnitřně přesvědčen, nebo jsi už dopředu tušil že se rozhodne až v závěrečném kole?

Ahoj, tak pocity jsou momentálně parádní. Je pravda, že jsem se hned v něděli, přímo po postupu, neradoval až tak spontálně, protože mi bylo jasné, že nejvíc starostí s postupem budu mít já. Teď, s pár dny navíc, už se mi to malinko rozleželo . Už v zimě jsme si s Radkem říkali, že se bude rozhodovat až v Košťanech, takže jsme s tímto tak nějak počítali.

 Obrazek

   Lukáš:

 Jak sis vůbec pochvaloval zimní přípravu týmu? Po tréninkových dávkách hráči absolvovali poměrně slušně obsazený turnaj v Bílině, leč výsledky leckdy krotily optimismus. Navíc i posily, které se do tréninku zapojily již na podzim a měli na jaře zkvalitnit sestavu, se v přestup dotáhli až na poslední chvíli...

 Zimní příprava... no pokud si dobře pamatuji, tak jsem v zimě tvrdil, že právě ona rozhodne. Přesto, že jsem s ní, ať už výsledkově nebo často i přístupově, spokojen nebyl, dost nám pomohla. Dařilo se nám výborně na halových turnajích, tréninků bylo dost a někteří borci ji opravdu odmakali, bohužel ne kompletně celý tým. Celkově jsem se zimou moc spokojen nebyl.

Co se týče přestupů, je pravdou, že nám někteří borci scházeli ještě v prvním kole, ale na výsledku se to naštěstí neprojevilo.

 Obrazek

   Lukáš:

Následoval důležitý a úspěšný vstup do ligy, jež však následně pokazily dvě smolné prohry s týmy z předních příček. Co myslíš, že bylo hlavním problémem tohoto chvilkového poklesu formy.

Podle mého názoru nám fantastický vstup do jara paradoxně uškodil. Někteří hráči v tomto období projevili, bohužel, i své stinné stránky a to dolehlo jako deka na tým. V těch prohraných zápasech jsme navíc nezahráli dobře, v Podbořanech vlastně celé utkání, v Dubí hlavně ve druhé půlce. Během těch cca tří týdnů se až tak nedařilo i oporám, které se sami trápili a nedokázali zvedat tým.

 Obrazek

   Lukáš:

Čím to, že tým se byť na slabších soupeřích s leckdy i uspokojivou hrou nakonec zvedl a byl na rozhodující bitvu o čelo připraven ve skvělé formě? V následujících čtyřech utkáních nasázel na náš tým úctyhodných 24 branek!

Po zápase v Dubí mi malinko došla trpělivost a řekl jsem si, že je nutné klukům připomenout situaci na začátku roku, kdy na nás každý házel jen špínu, nikdo nám nevěřil, dívalo se na nás skrz prsty... Sedli jsme si v kabině, probrali to... no spíš jsem mluvil já a kluci mě překvapili tím jak poslouchali. Nesměli jsme už ztratit ani bod. V podstatě je jedno, kdo si jak moc vzal má slova k srdci, ale zafungovalo to perfektně. Kluci se pomalu zvedali, vůdčí osobnosti tým opět při zápasech vedli... a hlavně se začalo zase více makat.

 Obrazek

   Lukáš:
Každopádně to neslo ovoce a tým v následujícím trháku sezony uspěl. Na dorost nevídaná návštěva v ochozech hnala kluky k životnímu výkonu. Zápas byl velmi dramatický a vyhrocený. Byl to tvůj prozatím největší odkoučovaný zápas na lavičce? Co považuješ za zásadní okamžiky utkání?

Tak asi jo, těžko budu v těch předcházejících zápasech hledat podobný. Tady šlo naprosto o vše, nebyla možná oprava. Kulisa byla fantastická... takže mě mrzelo, jak jsme se prezentovali v prvním poločase. Druhá půlka byla výrazně lepší. Zásadní byly prakticky všechny tři branky. Ta první nás nakopla, i proto, že přišla prakticky po minutě hry ve druhém poločase. Druhý gól byl faknastický a dostal nás do euforie. Ten moment po vstřelené brance určitě nezapomenu do konce života! Třetí gól nás uklidnil.

 Obrazek

   Lukáš:

V posledních dvou utkáních si dorost již postup víceméně pohlídal a mohl euforicky slavit.

Do závěrečných kol se také do sestavy protlačili zkušení Fibrich s Kocourkem. Bylo potřeba závěr odehrát zkušenostmi, nebo kvůli různým absencím nebylo zbytí?

Druhá varianta je správně. Mladý bek Soukup byl v zahraničí, Míra Král se proti Kopistům zranil. Takže kluci byli v tu chvíli až další variantou. Kuba Fibrich byl na podzim v Ervěnicích. Přes zimu už byl tady, ale měl problémy s kolenem a ani výkonnost nebyla taková. V závěru však hodně pomohl, hlavně v zápase proti Kopistům. Martin Kocourek hrál celý podzim, ale vykašlal se na zimní přípravu. Po návratu dostal šanci na pár minut v Podbořanech a dostal červenou. Pak jsme ho dlouho neviděli a po jeho návratu už jsem ho vlastně nechtěl použít. Nakonec však hrál hlavně díky zranění Míry Krále. Oba měli pro mužstvo svůj přínos a myslím, že se jim na tuto sezónu nakonec bude vzpomínat dobře, ikdyž podemnou na jejím začátku vůbec nechtěli hrát.

 Obrazek

   Lukáš:

Oba tito borci se posunou do můžské kategorie a následovat je bude i pár dalších stálic. Odchází kapitán Plos, ale především také střelec Vondráček, který letos znovu překonal svůj rekord a nastřílel neskutečných 50 branek. Budou tito hráči týmu v nadcházející sezoně hodně chybět, nebo je naplánováno výrazné posílení kádru?

Tak z ročníku ´93 budou scházet především tito dva, protože toho odehráli zdaleka nejvíce. Každopdáně kostra týmu zůstane a věřím tomu, že si budou vážit soutěže už jen pro to, že si ji sami vykopali a nebudou se z ní chtít rychle "pakovat" zpět.

Posílení kádru se chystá, ale není to jednoduché. Přeci jen je v Chomutově a přilehlém okolí velké množství týmů a ne každý z hráčů má na krajský přebor i v "hlavě". Kromě posílení musíme kádr především rozšířit, protože budeme mít po delší odmlce i dorost mladší, ale v tom snad problém nebude.

 Obrazek

   Lukáš:

Vraťme se ještě naskok k přesunům v kategoriích. Jaké si myslíš, že maji dorostenci v mužích šance? Myslíš, že se chlapci chytí a budou dostávat příležitosti ukázat své schopnosti?

 V mužích dojde v létě ke změně trenéra u áčka, nevím jak to bude v hráčském kádru. Každopádně na jaře si kluci už nějaký ten start v mužích připsali. Je však pravdou, a při rozlučce to přiznalo i vedení mužů, že těch startů bylo i na mé gusto velice málo. Přeci jen měli letos kluci i výkonnost a bojovnost. Za béčko toho rozhodně mohli odehrát více. O šancích těžko hovořit. Byl bych rád, aby kluci co mi "prošli rukama", hráli na LoKotce a byli úspěšní, ale možná to chce chvíli času. Uvidíme...

Obrazek

   Lukáš:

Dobrá. Sezona nám již skončila, co tedy plánuješ v nejbližších týdnech? Budeš odpočívat jako hráči, nebo již máš plnou hlavu zařizování ohledně nové sezony? Co bude následovat po hráčské "dovolené"? Můžeme se také těšit na nějaké novinky, případně na které?

Tak kluci dostanou volno na tři týdny, přípravu budeme startovat 16. července. Já teď do prázdnin fotbalové volno určitě neplánuji. Musím zařizovat a sestavovat tréninkový plán na léto, přípravné duely, soustředění a především dávat dohromady soupisku na příští sezónu.

Přípravu letos rozdělíme do tří částí po 14 dnech. V té první, ihned po "dovolené", bude následovat 14 dní tréninku tady v Chomutově a blízkém okolí. Poté se cca polovina týmu zúčastní soustředění. Po návratu nám zbude posledních 14 dní na doladění před startem soutěže.

A novinky... no největší novinkou bude krajský přebor, určitě přibudou do kabiny noví hráči. Další věci jsou zatím jen v mé hlavě, uvidíme co se podaří dotáhnout.

 Obrazek

   Lukáš:

Budeš kondiční přípravu absolvovat s hráči? V kuloárech se totiž spekuluje o tvém návratu k aktivnímu fotbalu, co je na tom pravdy? Popřípadě co tě k onomu kroku přimělo?

Tak kondiční přípravu si teď začínám dělat sám, takže s klukama spíš jen něco. V létě příliš kondici nahánět nebudeme, jen z lehka. Spíš se chci věnovat práci s míčem, souhře a rychlostní kondici, tam nás podle mě tlačí bota. Návrat? Tak uvažuju o tom, že bych si šel někam na nižší úrovni zahrát (rozehrát se) a pak by se vidělo... V září startuje kvalifikace o mistrovství světa.... a do Brazílie by se mi chtělo... :)

 Obrazek

   Lukáš:

Věřme tedy, že reprezentační skauti mají namířeno i do pralesních lovišť..! :)

Předposlední otázka: Pomalinku se blíží tradiční soustředění? Jak se těšíš do známého prostředí v horách?

Tak těším se moc a co mám ohlasy od kluků, tak to mají naprosto stejně. Vloni se nám soustředění povedlo parádně, byla dobrá atmosféra a opravdu jsme si ho užili, snad to dopadne stějně i letos a utužíme partu, která bude na těžkou podzimní dřinu důležitá. Vloni nám to opravdu moc pomohlo.

Obrazek
   Lukáš:

Závěrem bych se rád zeptal, jak dlouho se hodláš trénování věnovat a pak také, jaké budou vůbec ambice týmu ve vyšší soutěži?

Jak dlouho? To se dá jen těžko předvídat. Je spousta věcí, které do toho mohou zasáhnout (škola, práce, rodina a další...). Každopádně mě to v tuto chvíli baví a naplňuje, takže věřím, že u toho nějakou tu chvíli ještě vydržím.

Ambice týmu jsou pro další sezónu jasné, zachránit se. Pokud se povede hrát vyšší místa v tabulce, budu jedině rád. Reálně však jako nováček ani nemůžeme usilovat o nic jiného. A samozřejmě bych rád hrál pěkný fotbal pro diváky... uvidíme...

Zachránit se ať už budeme na 5. či 11. místě je prioritou.

Obrazek

Souhlasím, děkuji za rozhovor, hodně štěstí a hlavně pevné nervy.

A ještě jednou díky za vše, trenére!

Rozhovor pořízen 21. června 2012, sepsal O. Plos