Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stříbrní hoši od Cidliny

31. 1. 2015

   Dorostenci vyrazili v poslední lednový den na téměř dvěstěkilometrový trip, aby se zúčastnili halového turnaje dorostu v Chlumci nad Cidlinou (Královéhradecký kraj). Pořadatelé shromáždili ve Slavíčkově hale v Chlumci hned 12 týmů především z východních Čech (H.Králové, Pardubicko), Prahy a okolí.

   V naší výpravě chyběli některé předpokládané opory (Vydržel, Dänner, H.Wälzer či Chmelan), ale k turnaji odjela skvělá parta, která si po brzkém vstávání, náročné cestě a úvodních rozpacích nakonec suverénně dokráčela až do finále, kde jí scházela jen trocha potřebného štěstíčka k celkovému triumfu. To vše přesto, že jsme v turnaji měli jednoznačně nejmladší tým.

   Pořadatelé rozdělili týmy do dvou skupin po 6 celcích. Hrálo se každý s každým ve skupině, následně o umístění. Což v překladu znamenalo, že jen vítězství ve skupině nás může posunout do finále.

AFK LoKo Chomutov - Níňos FC Praha        0:0

   V prvním duelu s pro nás neznámým soupeřem jsme se po úvodním rozkoukání do party z Prahy zakousli a vytvářeli si šanci za šancí. Jenže nažhavený Vondráček střílel pouze do tyče, aktivní Franta spálil dvě stoprocentní příležitosti, a když se v závěrečném náporu neprosadil ani mladík Myšák, který z blízka nastřelil jen hruď výborně chytajícího brankáře soupeře, skončilo utkání bezbrankovou remízou, Rosa si takřka nesáhl na míč.

AFK LoKo Chomutov - SK Pardubičky        2:1 (7. Zikán, 8. Franta)

   Ve druhém, a jak se později ukázalo, klíčovém utkání skupiny, jsme se postavili celku Pardubiček, který v krajské soutěži nastupuje jako rezervní tým Pardubic. Po celé utkání byla patrná naše převaha, ale především v úvodu turnaje jsme se trápili v koncovce. Soupeř se z ojedinělého závaru před Rosou dostal do vedení a bylo zaděláno na problémy. O chvíli později udělal Soukup kličku brankáři, ale levou nohou nedokázal mířit přesně. Po hrubce soupeřova brankáře měl v úvodu trápící se Vondráček prázdnou branku, ale mířil opět jen do tyče! V 7. minutě jsme se dočkali zaslouženého vyrovnání. To po skvěle sehrané akci střílel do prázdné branky opět Vondráček a opět trefil tyč(!), naštěstí volný Zikán netradičně pravou nohou trefil vyrovnání. Navíc o chvíli později se po další šanci odrazil míč k obránci Frantovy, který jej bombou procedil do branky - 2:1! Soupeř sice v závěrečném náporu Rosu ohrozil, ale ten již míč za svá záda nepustil a po dvou zápasech jsme rázem vedli skupinu.

AFK LoKo Chomutov - FK Chlumec nad Cidlinou U17     1:0 (8. Zikán)

   Vzhledem k vývoji skupiny a našemu nepřesvědčivému výkonu v prvním duelu (Ňínos podlehli ve druhém zápase Kolínu 0:5!) bylo nutné zvládnout třetí duel s mladším dorostem pořádajícího Chlumce. Ten nám byl velice zdatným soupeřem, ale dlouho jsme šance počítali jen my. V podstatě až do vstřelené branky. Tu připravil v 8. minutě trápící se Vondráček Zikánovi, když to nešlo střelecky, vybídl přihrávkou před prázdnou branku nejmladšího hráče turnaje, ten podruhé skóroval a zařídil další tři body. Ty musel v závěru vychytat Rosa, protože Chlumec zle přitlačil a nebýt jeho výborného výkonu, mohlo být zle.

AFK LoKo Chomutov - FK Slovan Lysá nad Labem     2:0 (3. Vondráček, 7. L.Wälzer)

   A dočkali jsme se. Až ve čtvrtém zápase si první zářez na turnaji připravil Vondráček, kterému gólman vyrazil míč přímo k noze a míč pak putoval z jeho sálovky přímo do sítě - konečně! :).... Dlouho jsme pak hlídali vedení, které tři minuty před koncem pojistil Wälzer, nastřelený nešťastným brankářem soupeře, trefit odkrytou klec pak nebyl problém. Pak jsme museli čekat. Vzhledem k dalším výsledkům bylo po hodince jasné, že máme jistotu finále nehledě na poslední výsledek. Přesto jsme chtěli vyhrát.

AFK LoKo Chomutov - B. Kolín     2:0 (3. Vondráček, 7. L.Wälzer)

   Stejní střelci ve stejných minutách, ale naprosto jiné utkání. Kluci z Kolína předváděli vysokou futsalovou kvalitu a my jsme tak měli výbornou přípravu na finále. Vedení nám po pěkné akci zařídil Vondráček. Soupeř pak dlouho tlačil, Rosa si zachytal, ale ve skupině pustil pouze jednu jedinou branku, suverénně nejméně, a práce měl opravdu dost. V 7. minutě pak po rychlém brejku trefil Wälzer na 2:0 a bylo rozhodnuto. Nervózní soupeř v závěru poškádlil Myšáka, ale my už jsme vyhlíželi finálového soupeře, který měl vzejít z vyrovnané skupiny A.

skupina B V R P SKÓRE BODY
1. AFK LoKo Chomutov 4 1 0 7 : 1 13
2. SK Pardubičky 3 1 1 14 : 6 10
3. Níňos FC Praha 2 1 2 5 : 9 7
4. B. Kolín 2 0 3 6 : 8 6
5. FK Chlumec nad Cidlinou U17 1 1 3 1 : 4 4
6. FK Slovan Lysá nad Labem 0 2 3 4 : 9 2

 

  Ve druhé vyrovnané skupině se rozhodovalo až v závěrečném duelu. Mezi prvním a čtvrtým týmem skupiny byl nakonec pouze dvoubodový rozdíl. Rozhodlo o tom poslední utkání domácího Chlumce a Přelouče. Domácí měli v úvodu výhodu pokutového kopu, kterou však výborně zneškodnil brankář hostí. Utkání se hrálo ve velikém tempu, obě mužstva potřebovala k postupu do finále vyhrát a i díky tyčím a netrefeným prázdným brankám se po závěrečném hvizdu radovali na tribuně kluci z Újezdu, kterým remíza obou soupeřů naprosto vyhovovala. Přelouč se místo možného finále musela spokojit s bojem o 7. místo!

skupina A V R P SKÓRE BODY
1. FK Újezd nad Lesy 2 3 0 7 : 3 9
2. FK Chlumec nad Cidlinou U19 2 2 1 12 : 6 8
3. TJ Sokol Stodůlky 2 2 1 5 : 5 8
4. FK Přelouč 1 4 0 7 : 5 7
5. FK Viktoria Velký Osek 1 2 2 7 : 10 5
6. TJ Sokol Týnec nad Labem 0 1 4 5 : 14 1

 

FINÁLE: AFK LoKo Chomutov - FK Újezd nad Lesy     2:2, na penalty 2:3 (4. Vondráček, 9. Soukup)

   Z prosincového LoKo CUPu jsme velice dobře znali finálového soupeře, který na zmiňovaném turnaji remízoval s oběma našima celky. My jsme do Chlumce vezli jakýsi mix., takže každý měl na toho soupeře trochu jiné vzpomínky. Nicméně jsme se mohli "těšit" na urputnou obranu a nebezpečné brejky. To vše se i v úvodu zápasu potvrdilo. Újezd čekal, my jsme chtěli tvořit. Po prvních náznacích a brejcích, které skvěle vychytal Rosa, se ujala geniální hlavička Vondráčka - 1:0. Bohužel jsme si ihned po rozehře nechali vyrovnat a boj začal nanovo. Navíc nás Újezd zbláznil k "hurá-futsalu" a chvíli to vypadalo bledě. Jenže minutu a půl před koncem sehráli skvěle akci dva "držáci" defenzívy, když Franta na brankové čáře našel Soukupa a vedli jsme 2:1. Jenže vedení opět vydrželo jen pár vteřin... 2:2. V poslední minutě byla evidentní naše snaha odvrátit penaltovou loterii. Ve všech ostatních zápasech o umístění se projevila kvalita naší skupiny, když vítězili výhradně celky ze skupiny B, nicméně ve finále to mělo být jinak. Nehraje se na zásluhy, ale na možnosti a ty je třeba využít. Když jsme nevyužili dvojité vedení, nabídla nám "štěstěna" ještě třetí možnost. Rosa totiž lapil hned první penaltu v rozstřelu. Jenže Franta poslal následnou penaltu daleko mimo branku a z výhody náhle byla nevýhoda. Museli jsme dotahovat, což relativně v klidu zvládli Vondráček a Soukup a šlo se na "náhlou smrt". Hned první pokus namířil borec z Újezdu přímo doprostřed, jenže zaskočený Rosa si míč srazil do branky. Vondráček už podruhé neproměnil, nastřelil tyč a na palubovce propukla nefalšovaná radost z Újezdu :). Vzhledem k tomu, že jsem si ve skupině navzájem tak trochu fandili, soupeři jsme to po jeho semifinálovém selhání ve stejné situaci na LoKo CUPu tak trochu přáli.... i když, odpustek tohoto formátu jsme si mohli odpustit.... :) 

AFK LoKo reprezentovali:

sestava: v závorce počet vstřelených branek  

1. Rosa - 2. Franta (1), 3. L.Wälzer (2), 4. Myšák, 5. Soukup (1), 6. Zikán (2), 7. Vondráček (3), 8. Volf

trenér: Lukáš Votruba, vedoucí: Karel Votruba

Při závěrečném vyhlašování jsme pak sklidili pochvalu od pořadatelů, velký aplaus od finálového soupeře a na cestu domů nás mohla hřát myšlenka, že i přes finálovou porážku po penaltách, jsme na turnaji byli nejlepším týmem co se bodového zisku týče. Nejlepším brankářem bohužel nebyl vyhlášen Tomáš Rosa, který by si to dle našeho názoru zasloužil, nicméně i jemu patří velký podíl na týmovém úspěchu. Na turnaji U19 se neztratili ani mladší borci, nadále skvělými výkony překvapuje mladý Myšák, od matadorů Rosy, Zikána a Vondráčka se snad ani selhání neočekávalo.

Výborný výkon skvěle pracující party byl skvělou reklamou pro klub v odlehlé části republiky, kam naše kopačky často nezamíří. I za to patří klukům velký dík. SKVĚLÁ PRÁCE BORCI!!!

fkchlumec.jpg