Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sezóna dorostu 2013/14 z pohledu statistiky

22. 6. 2014

   A je hotovo! Je za námi další sezóna. Sezóna, která byla pro dorost AFK LoKo rozdílná v části podzimní a na jaře. Druhý rok po postupu do KP jsme začali velice rozpačitě. Díky nezvládnutému vstupu do sezóny, který se s námi vezl celou první částí sezóny jsme podzim zakončili na posledním místě tabulky s jediným bodem a propastnou "dírou" na nesestupové příčky. V zimní přípravě se nám tradičně dařilo v halových turnajích. Podařilo se nám obhájit prvenství na LoKo CUPu, opětovně jsme zvládli i ZLHK, odkud jsme si odnesli poháry za první a druhé místo. Přesto, že výsledky v zimní přípravě nebyly nikterak oslnivé, začal se rodit zajímavý tým. Vlastně až ve druhém jarním kole jsme se však konečně sešli kompletní a od té chvíle jsme předváděli naprosto jiný fotbal než do té doby. Fotbal, který měl náboj, bojovnost a tým měl rázem vnitřní sílu. I díky tomu se nám povedlo uhrát nejlepší dorostenecké jaro v krajském přeboru vůbec. Pojďme se podívat, jak sezóna probíhala z pohledu čísel.

Střelci
   Pokud budeme srovnávat krajské sezóny, tedy ročníky v nichž jsme v KP působili (08/09,12/13 a 13/14), byla letošní sezóna ze střeleckého pohledu nejvydařenější. Letos jsme soupeřům nasázeli krásných 39 branek, při předchozích sezónách to ani v jednom případě nebylo přes 30. "Nutno dodat, že se nám střelecky dařilo především na jaře (podzim - 11, jaro - 28) a hlavně v domácích zápasech (doma - 31, venku - 8), dodává trenér Lukáš Votruba. Ten zároveň zůstává stále jediným obráncem v historii dorostu, který dokázal býti nejlepším střelcem týmu: "Letos k tomu měl na podzim blízko Kája Pálek. Z kraje jara měl našlápnuto Vašek Franta, ale bohužel se pak již střelecky neprosadili. Venca má ještě další možnost, tak se třeba dočkáme."
   Nejlepšímu střelci dorostu letos stačil k prvenství druhý nejnižší počet branek v historii. Stejně jako loni, kdy byl nejlepším střelcem tehdejší levý záložník Ladislav Nutil, se i tentokrát dařilo muži, který působil na stejném postu. David Vydržel, jemuž taktéž stačilo 7 branek (+2 asistence) na prvenství zaslouží o to větší pochvalu, že tuto porci stihl kompletně během jarní části sezóny, což je na záložníka výborné. Prvenství si vystřílel především díky skvělému závěru sezóny, kdy se prosadil v posledních pěti zápasech vždy jedenkrát. Těsně za ním skončil další muž, který s námi, vyjma jediného zápasu na podzim, odehrál také pouze jaro. Jan Radimský nasázel soupeřům 6 branek. Přesto, že některé, ze svých příležitostí nevyužil, byl právě tento hráč tím, který velel našemu útoku, rozpohyboval jej a dokázal svým stylem a nasazením strhnout celý tým k mnohdy heroickým výkonům. K šesti vstřeleným brankám si připsal ještě 4 asistence
. Výborné jaro Honzo! O třetí místo ve střelecké tabulce se stejně jako v loňské sezóně dělí dva hráči. Opět je v této dvojci Jiří Chmelan, který se stal spolehlivým exekuterem penalt, z nichž vstřelil tři branky, selhal až v posledním kole. Na stejnou metu, tedy 5 branek, se dostal i Daniel Szabó, další středový hráč. Muž, který rozvážel naše útoky a rozdával míče spoluhráčům. Hráč, který si vždy našel na hřišti správné místo tak, aby mohl dávat důležité gól (Děčín, Chomutov,...).

   Letos se nenašel nikdo, kdo by nastřílel hattrick. Nejblíže k němu byli Daniel Szabó, který doma dal dvě branky Roudnici a v další šanci nastřelil břevno. Dvě branky dal též Jan Radimský v Neštěmicích ale další své možnosti neproměnil. Dvakrát se prosadil i stoper Franta v duelu s Ervěnicemi.

   Ačkoliv dorostenecký kádr hrál letos s výrazně užším kádrem než v loňské sezóny, výrazně častěji a ve větším množství než kdy předtím jsme dolpňovali "B" tým v 1.A třídě mužů. První starty si tak připsali Daniel Szabó, Samuel Posejpal, Dominik Majer, Josef Soukup, Marcel Kalčev, Denis Vondráček, Tomáš Rosa a především Karel Pálek, který odehrál z nováčků nejvyšší počet minut. Pravidelně nastupovala stálice Jiří Chmelan. Toť více než polovina kádru staršího dorostu pro jarní část sezóny!

  Z obránců patřili mezi nejlepší střelce stoper Václav Franta, Karel Pálek, který se po skvělém podzimu poněkud zasekl, a Josef Soukup, který branek nedal moc, ale... osm minut před koncem sezóny vystřelil našemu celku 12. místo a definitivní záchranu v KP bez ohledu na papírové tahanice o soutěže. Vstřelil tak, s nasazením vlastního života, nejdůležitější branku celého ročníku. Veledůležitých gólů však bylo více a nelze je všechny vypisovat :)...

  Co však lze jednoznačně pochválit je obrana. Ač to zní zvláštně... Na to, že jsme měli po podzimu jeden jediný bod jsme neinkasovali nikterak více než týmy v první polovině tabulky. Na jaře jsme, co se obrany týče, patřili k nejlepším! Pátá nejpevnější jarní defenziva vyvažovala slabší střeleckou produktivitu týmu.

Odehrané minuty
    Na čele pořadí tzv. soutěže o "železného muže" se během celé sezóny nic nezměnilo. Mezi dorostenci se našel jen jediný hráč, který na hřišti nescházel ani minutu - brankář Tomáš Rosa! Jednoznačně nejmladší brankářská jednička mezi U19 v celém kraji se výrazně podílela na jarních výsledcích a přes jednu dvě jarní chyby udělal tenhle mladík oproti podzimu výrazný pokrok. Snad bude v podstivé práci a zlepšování svých výkonů pokračovat i nadále. Každopádně v sezóně odehrál plných 2340 minut! V žádném zápase pak v sezóně nescházela jen dvojice hráčů. Asi ne shodou okolností to byli právě hráči na druhém a třetím místě tohoto pořadí. Jen o 33 minut méně odehrál Karel Pálek (2307 minut). Scházel pouze v závěru duelu s Ervěnicemi, které pro lehčí zranění nedohrál. S jeho pozicí v této statistice to vypadalo bledě, když ho po utkání s Obrnicemi odvážela sanitka do Mostecké nemocnice. Vše ale dobře dopadlo a Karel je z hráčů v poli mužem s nejvyšším počtem odehraných minut. Třetí místo pak bere další věkově ještě mladší dorostenec, který dostal od trenéra Votruby spoustu prostoru a hlavně na jaře ji ve většině zápasů konečně splácel slušným výkonem. Tím hráčem je 
Lukáš Wälzer (2199 minut). Na jaře se v sestavě usadil na pozici pravého obránce s níž se přes zimu seznámil a své úkoly se, až na výjimky, snažil plnit zodpovědně. Snad bude v další ročnících svou výkonnost ještě navyšovat. Čtvrtý skončil stejně jako vloni "železný muž" z A-třídové sezóny Václav Franta (2070 minut), který o možnost umístit se na čele přišel už v úvodu sezóny.

V loňské sezóně nebyl v týmu jediný hráč, který by překonal dvoutisícovou hranici minut. Dva roky zpět to dokázali tři hráči. Letos, i přes hokejové střídání, se přes tuto metu dostalo hned 6 hráčů! Z neuvedených playerů ještě Josef Soukup (2063) a Jiří Chmelan (2036).

K zápasu staršího dorostu v našem dresu letos nastoupilo 26 hráčů, tedy o 3 méně než vloni a dokonce o 6 méně než v sezóně A-třídové!

Nejčastěji nasazované jedenáctka sezóny

Rosa (2340) - Wälzer (2199), Möbius (1723)Franta (2070), Pálek (2307) - Soukup (2063) - Kalčev (1330), Szabó (1440), Chmelan (2036), Vydržel (1110) - Vondráček (1688)


Karetní hříšníci
Nejčastěji trestané hráče jsme v letošním ročníku měli dva. Dva borci viděli kartónek v rukou sudího pětkrát. Byli to Daniel Szabó a Dominik Majer. První z nich viděl ve všech případech žlutě. To druhý ze zmiňovaných viděl žlutou kartu jen čtyřikrát. "Vítězem" v této kategorii se stává díky červené kartě v Bílině, která byla pro náš tým jedinou v sezóně, paradoxní je, že ji dostal na střídačce. Rozhodčí je prostě rozhodčí... O kartu méně dostal Karel Pálek. Další hráči dostali tři a méně ŽK. Celkově jsme v letošní sezóně dostali 29 ŽK (z toho hned 7 v Bílině!) a jedinou ČK (též Bílina).

Čtyřikrát v historii se stalo aby se nejlepší střelec stal i nejtrestanějším hráčem týmu. Po současném trenérovi dorostu Lukáši Votrubovi (2006/07 u "B" dorostu) a Jakubu Stankovi (2007/08 u "A" dorostu)  se to dvakrát podařilo Ladislavu Vondráčkovi(2009/10 u "B" dorostu a 2011/12 u "A" dorostu). Letos tuto statistiku opět nerozšíříme.

Brankáři
Vzhledem k podzimnímu postavení v tabulce bylo jasné, že to náš brankář Tomáš Rosa nemá jednoduché. Navíc si během podzimu některé starosti způsobil sám. Co se čistých kont týče, na podzim se nezrodilo jediné. To na jaře se dočkal poprvé a zároveň naposledy ve druhém kole v domácím duelu proti farmářům z Roudnice.

Návštěvnost

Dle statistik uvedených na webu ÚKFS jsme v navštěvovanosti duelů patřili k průměru soutěže. Jako každoročně se však musím pozastavit nad touto statistikou, protože mi mnohdy přijde to co vidím napsáno na oficiálním webu svazu neodpovídající. Asi je hrozný problém podívat se na tribunu kolik že tam tak sedí lidí :)

Tabulka doma/venku

V tabulce domácích zápasů jsme obsadili 11. místo (počítámeli si jako domácí duel s Chomutovem ten, který se skutečně hrál na LoKo). Doma jsme uhráli 19 z 22 bodů. Zato naše venkovní bilance je přímo tragická. Na hřištích soupeřů jsme zvítězili až při poslední možnosti, v Neštěmicích. Tamní stadion nám patrně sedí, protože jsme na hřišti Českého Lva zvítězili v obou posledních duelech 3:1. Letošní vítězství, i když jediné venku, bylo pro umístění klíčové, díky němu jsme právě před Neštěmicemi dvanáctí. Za zmínku stojí také jarní bilance, kdy jsme jako tým ze dna tabulky doma jedinkrát neprohráli v základní hrací době i přesto, že jsme na Loko hostili nejlepší celky soutěže (Děčín, Chomutov, Litoměřice nebo Litvínov).

Tabulka podzim/jaro

Připomínat podzimní tragickou bilanci našeho týmu snad ani není nutné. Truchlo-pohled, který nám během podzimu, zimy a vlastně i jara dávali všichni "sež*at" nás ale nezlomil a na jaře jsme dlouho dotahovali propast. Vyšlo to a v posledním kole jsme svou cestu dokonali 8 minut před koncem. Pohled na jarní tabulku soutěže byl pak pro nás zadostiučiněním!

Tabulka Krajského přeboru st. dorostu - JARO 2014

 
   

 

Z V VP PP P Skóre B Poslední zápasy
  1.  FC Chomutov 13 8 0 3 2 53:10 27     
  2.  FK Junior Děčín 13 9 0 0 4 43:18 27     
  3.  Sokol Obrnice/B.Souš 13 8 1 0 4 31:19 26     
  4.  FK Litoměřice 13 8 0 0 5 44:35 24     
  5.  AFK LoKo Chomutov 13 6 1 1 5 28:23 21     
  6.  FK Bílina 13 7 0 0 6 25:22 21     
  7.  FK Tatran Kadaň 13 7 0 0 6 34:35 21     
  8.  Sokol Košťany 13 7 0 0 6 26:33 21     
  9.  FK Louny 13 6 1 0 6 33:36 20     
  10.  FK Litvínov 13 6 0 0 7 33:29 18     
  11.  VOŠ a SOŠ Roudnice 13 6 0 0 7 36:43 18     
  12.  TJ VČSA Ervěnice 13 4 0 0 9 14:40 12     
  13.  FK Slavoj Žatec 13 3 1 0 9 23:37 11     
  14.  FK Český Lev Neštěmice 13 2 0 0 11 26:72 6