Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sezóna dorostu z pohledu statistiky

18. 6. 2012

   Včera skončila nejúspěšnější sezóna dorostu od sestupu z krajského přeboru, kam se po letošní nečekané jízdě vracíme. Pojďme se teď společně podívat, jak si naši dorostenci vedli z pohledu různých cifer a čísel.

Po celý průběh letošní sezóny jste mohli sledovat vývoj statistik. Řada vítězů byla zcela zřejmá už po podzimní části (jako např. nejlepší střelec), naopak například v počtu odehraných minut se několikrát měnilo pořadí na špici.

Střelci
Dorostenci letos přepisovali v několika statistikách historii. Výrazným počinem pak bylo to, že vůbec poprvé v A-třídové historii dorostu na LoKo překonali v počtu vstřelených branek magickou stovku, trefili se hned 123krát! Střelecky tým vedl a tudíž i nejlepším střelcem se stal útočník Ladislav Vondráček, který nejen, že překonal svůj parádní loňský výkon, ale dokázal tři minuty před koncem sezóny sestřelit i další neskutečnou metu, vstřelil totiž
50 branek!  Na druhém místě střelecké tabulky skončil s velkým odstupem defenzivní záložník David Šmat (12 gólů), o branku méně má Martin Kočnár (11 gólů), a ještě o úspěšnou trefu zpět skončil kapitán Ondřej Plos (10  branek). Ostatní borci mají na svém kontě méně než deset branek.

Parádní gólová produktivita je zřejmá. Alespoň branku vstřelilo v našem týmu hned 22 hráčů (z toho dva starší žáci!). To znamená, že pouze deset hráčů, kteří za nás letos nastoupili alespoň na minutu, nevstřelilo gól.

Mezi autory branek si pak nemůžete nevšimnout dvou branek brankáře Jana Radimského, které stihl vstřelit za jediný poločas v celé sezóně, v nemž nastoupil ve hře!

Dva hráči se také zapsali na střeleckou listinu v družstvech dospěláků. Oba to stihli v jeden den, v posledním kole. Za "B" mužstvo se parádně prosadil Karel Zavadil, který toho bohužel v dresu dorostu příliš neodehrál. Za áčko se trefil nejlepší střelec týmu Ladislav Vondráček, když perfektně proměnil penaltu po faulu na svou osobu.

Odehrané minuty
Na čele pořadí tzv. soutěže o "železného muže" se na jaře často střídala jmenovka. Do pořadí promlouvalo nejen střídání, ale také zranění. Nejvíce minut v týmu nakonec odehrál benjamínek na stoperu Václav Franta (2132 minut). Fakt, že tuto statistiku vyhrál prakticky nejmladší hráč v týmu pouze potvrzuje to, že sázka trenéra na mladé hráče byla správnou volbou (mezi deseti nejčastěji nasazovanými hráči týmu je hned čtveřice hráčů nejmladšího ročníku 96!). Vůbec poprvé v historii našeho dorostu vyhrál tuto statistiku hráč, který byl v dorostu prvním rokem! O pár desítek minut zpět skončil Ladislav Vondráček (2083 minut). Zde nutno podotknout, že si Láďa připsal také několik startů v týmech mužů. Na bronzové příčce pak skončil Jan Radimský (2070 minut), který jako poslední překonal hranici dvou tisíc minut.

V týmu není jediný hráč, který by nastoupil ke všem šestadvaceti utkáním. Pouze jednou scházel v našem dresu Ladislav Vondráček a Václav Franta. Ve 24 zápasech pak nastoupil třetí do party Jan Radimský, který 25 utkání proseděl celé na lavičce kvůli nepříjemnému poranění zad.

Nejvíce zápasů na lavičce bez jediné odehrané minuty byl Jan Thöma (10*), který v týmu plnil na podzim roli náhradního brankáře. Na jaře občas zaskočil na postu obránce.

K zápasu v našem dresu letos nastoupilo hned 32 hráčů!

Karetní hříšníci
Nejčastěji viděl "kartónek" Ladislav Vondráček (6 žlutých), o kartu zpět jsou
Ondřej Plos (5 žlutých) a Martin Kocourek (5 žlutých a 1 červená). Právě Martin je jediným hráčem našeho týmu, který viděl červenou kartu bez předchozí žluté. Další tři hráči byli vyloučeni po dvou žlutých - Rostislav ZICH, Ladislav ROSENBAUM a Jiří CHMELAN.

Jirka je unikátní v tom, že dostal karty jen v jediném zápase za celou sezónu. Bohužel v Kopistech viděl hned dvě žluté a tudíž i červenou.

Neskutečná je i bilance našich dvou jarních stoperů (Tomáš Möbius, Václav Franta). Dohromady totiž nasbírali pouhou jednu žlutou kartu, kterou navíc první jmenovaný viděl až v klíčovém duelu tři kola před koncem! I přes vyloženou slušnost na stoperu jsme inkasovali nejméně branek z celé soutěže.

Teprve počtvrté v historii se stalo aby se nejlepší střelec stal i nejtrestanějším hráčem týmu. Po současném trenérovi dorostu Lukáši Votrubovi (2006/07 u "B" dorostu) a Jakubu Stankovi (2007/08 u "A" dorostu)  se to dvakrát podařilo Ladislavu Vondráčkovi (2009/10 u "B" dorostu a 2011/12 u "A" dorostu).

Brankáři
Přesto, že se dorostu dařilo výborně výsledkově, po podzimní části měl na svém kontě pouze jediné čisté konto. Na jaře se tuto statistiku podařilo rozšířit. Přesto byla řada zápasů, v nichž jsme inkasovali jen jednou a naprosto zbytečně. Jan Radimský (5 čistých kont), odchytal 22 a půl zápasu a dostal 30 branek.
Jan Thöma byl v brance tři a půl zápasu a inkasoval 7 krát.

Návštěvnost

Dle statistik uvedených na webu ÚKFS jsme byli dle celkové návštěvnosti (doma i venku) na druhém místě společně se Sokole m Košťany. Před námi byli pouze Postoloprty.

Stejná trojice týmů vévodí i domácí návštěvnosti, kde jsme až třetí. Zde musím uvést, že nás při domácích duelech v divácké návštěvnosti výrazně obrali, jelikož ve většině duelů uváděli více jak o polovinu diváků méně, než byla návštěva skutečná!

Tabulka doma/Venku

Stejně jako v konečné tabulce jsme zvítězili i v tabulce domácích zápasů, kde jsme nasbírali 12 vítězství a pouhou jednu porážku (hned ve druhém domácím zápase s Proboštovem). Stejnou bilanci mají i Kopisty, které doma podlehli jedenkrát Košťanům. O titulu jsme rozhodli venku, jelikož právě na hřištích soupeřů jsme uhráli o bod více než Kopisty (28 - 27 pro náš celek).

Největší rozdíl mezi domácím a venkovním hřištěm poznalo Dubí. Kdyby v nadsázce hrálo zápasy pouze doma, mohlo pomýšlet na titul (33 bodů ze 39 možných a 3. místo v tabulce "doma"). Venku si naopak Dubí připsalo pouhých 16 bodů, což jej nakonec pasovalo na celkové 4. místo o 15 bodů zpět!

 

Všeobecně
Dorost dvakrát v sezóně udržel sedmizápasovou sérii vítězství, jednou na podzim a jednou na jaře, teď v závěru sezóny. Pokud započteme při podzimní sérii i předcházející remízu 4:4 v Černčicích, dostaneme nejdelší sérii bez porážky.

ÚTOK - Jedinkrát v sezóně se nestalo, abychom v zápase neskórovali!! V součtu s předchozí sezónou se dorost neprosadil naposledy před 29 mistrovskými zápasy, kdy hrál 0:0 v Kopistech!

Právě Kopisty prožívají druhý rok po sobě obrovské zklamání. Vloni jim z druhého místa na postup scházely pouze 4 body, letos dokonce pouhé dva! Jeden by jim nestačil (měli jsme lepší vzájemný duel - 1:2 a 3:1).

OBRANA - Dorostenci na jaře výrazně zlepšili hru směrem vzad a nedostávali již toliko branek. Ve třinácti duelech inkasovali pouze 12*, čtyřikrát na jaře udrželi čisté konto a pouze ve třech zápasech dostali více jak jednu branku (pokaždé dvě). Dva z těchto tří duelů prohráli!

Co se návštěvnosti domácích zápasů týče, byla u dorostu pravděpodobně nejvyšší za poslední roky. Nezapomenutelným zážitkem zůstane přímá bitva o čelo tabulky tři kola před koncem, kdy se na tribuně našeho "svatostánku" tísnilo takřka 200 diváků. K radosti většiny z nich jsme tento klíčový duel zvládli.

Neuvěřitelná série trenéra Votruby
Letos se také potvrdilo jedno pravidlo. Trenér Lukáš Votruba prodloužil svou dlouhou sérii postupů již na dlouhých 8 let. Právě v tomto období postupuje v každém sudém roce. Pokaždé v době konání velkého turnaje (MS,ME) může slavit postup, již od památného EURa 2004 v Portugalsku. Tehdy jako starší žák postoupil z OP do 1. A třídy. O dva roky později byl součástí týmu, který v dorostu vykopal opět OP a postoupil do A třídy. V roce 2008 pak slavil s dorostem historický postup do Krajského přeboru. O další dva roky zpět se zdálo, že je hotovo. Už jako trenér vedl starší žáky (současný dorost - 95 a 96), kteří skončili na 6. místě tehdy výborně obsazené A třídy (hráli v ní dnes už krajská mužstva Žatce, Kadaně, Litvínova, Chomutova, Ervěnic,....). Jenže při rozšiřování KP žáků se dostalo i na LoKo a bylo z toho prodloužení série.

Letos jen málokdo věřil hráčům, které si tento trenér prosadil do týmu. Přesto tuto neuvěřitelnou statistiku potvrdil a sérii prodloužil!